Udžbenici Tradicijske frizure Hrvatske

2008. godine izdana su tri udžbenika – Tradicijske frizure Hrvatske 1, 2 i 3.

Knjiga Tradicijske frizure Hrvatske 1
U PRODAJI

udžbenik Tradicijske frizure Hrvatske 1
Izdavač:
Kulturni centar Gatalinka
Broj strana: 124
Format: 22 x 22 cm
Meki uvez
ISBN:
978-953-98989-7-5
Cijena: 11 €

Knjiga Tradicijske frizure Hrvatske 2
U PRODAJI

udžbenik Tradicijske frizure Hrvatske 2
Izdavač:
Kulturni centar Gatalinka
Broj strana: 132
Format: 22 x 22 cm
Meki uvez
ISBN:
978-953-98989-8-2
Cijena: 11 €

Knjiga Tradicijske frizure Hrvatske 3
U PRODAJI

udžbenik Tradicijske frizure Hrvatske 3
Izdavač:
Kulturni centar Gatalinka
Broj strana: 172
Format: 22 x 22 cm
Meki uvez
ISBN:
978-953-98989-9-9
Cijena: 13 €

Osim pouzećem, ovi udžbenici se mogu nabaviti i u knjižari Ljevak, trg B. J. Jelačića 17, Zagreb

Komplet udžbenika “Tradicijske frizure Hrvatske 1”, “Tradicijske frizure Hrvatske 2” i “Tradicijske frizure Hrvatske 3” – 35 €.

Udžbenici Tradicijske frizure Hrvatske 1, Tradicijske frizure Hrvatske 2 i Tradicijske frizure Hrvatske 3 zaokružuju moje dugogodišnje istraživanje vezano za tradicijske frizure. Tradicijske frizure iz ovih knjiga odnose se na 19. i 20. stoljeće. U prvom udžbeniku obrađuju se frizure izvedene od pletenica pletenih od triju pramenova kose. Drugi i treći udžbenik prikazuju frizure Slavonije i Baranje. U drugoj i trećoj knjizi obrađuju se oblici i tehnike. U udžbenicima nije bilo moguće navesti sve nazive za istu frizuru, dio frizure, alat kojim se radi, urese za kosu, jer su oni mnogobrojni i vezani za jedno selo ili jako malo područje. Zato bi njihovo nabrajanje i definicija lokaliteta uzrokovalo previše podataka za udžbenik. Udžbenici su namijenjeni prosvjetnim djelatnicima i učenicima u strukovnim frizerskim školama, kao i svim zainteresiranim za ovu neponovljivu svjetsku baštinu.
Poticaj za pokretanje projekta Etno frizure Hrvatske bila je priprema za predavanje dr. Jelke Radauš Ribarić pod nazivom Posebnost djevojačkog šokačkog češljanja u sjeveroistočnoj Hrvatskoj. Predavanje je održano u organizaciji Kulturnog centra Gatalinka u rujnu 1996. godine na Seminaru folklora Slavonije i Baranje (danas Seminar folklora panonske zone).
Za revitalizaciju ove fascinantne teme u tradicijskoj baštini pokrenuto je istraživanje,
dokumentiranje i edukacija na Seminaru o izradi tradicijskih frizura. Kako bi tradicijske frizure i tehnike dobile i značaj u suvremenom životu, organizira se natjecanje u izradi tradicijskih frizura i suvremenih frizura njima inspiriranih, te dvije Etno revije godišnje, kada se frizure prezentiraju publici. Izdan je set razglednica, fotomonografija Etno frizure Hrvatske, te suvenir. Uveden je predmet o izradi tradicijskih frizura u strukovne frizerske škole.
Zahvaljujem se svim etnolozima, folkloristima i frizerima koji su pomogli u ovom projektu, a posebno onima koji su pomogli u izlaženju ovih udžbenika: etnolozima Slavici Moslavac, prof., Vlasti Šabić, prof., Zvonimiru Toldiju, prof., Jasenki Lulić, prof., Dragici Šuvak, prof., i folkloristima Vidi Baguru, prof., i Gordani Kolarić; frizerkama Jasni Mak, Jeli Kalinić, Kati Šarčević i Ani Krolo; recenzentima dr. sc. Zorici Vitez, Slavici Moslavac, prof., i frizerki Vesni Kincl-Murtić.
Posebnu zahvalnost dugujem Josipi Džaja iz Vinkovaca, koja je izvela polovinu svih frizura i fotografkinji Raheli Pavušin, također iz Vinkovaca, koja je fotografirala najveći broj frizura.
Bez financijske i svake druge pomoći moje obitelji, ovi udžbenici ne bi izašli.
Autorica