Seminar o izradi tradicijskih frizura

U organizaciji kulturnog centra Gatalinka, od 1999. godine, održava se Seminar o izradi tradicijskih frizura na kojem se održavaju predavanja o tradicijskom češljanju i ženskom uređivanju kose u Hrvatskoj. Predavanja su praćena primjerima izrade frizura.

Uz teorijski, odrađuje se i praktični dio: izrada tradicijskih frizura s područja cijele Hrvatske. Polaznici Seminara mogu sudjelovati kao promatrači ili se uključiti u izradu frizura. Izrađene frizure sudjeluju u natjecanju Etno frizura Hrvatske. Seminar je dio projekta pod nazivom Etno frizure Hrvatske.
tradicijska frizuratradicijska frizuraNajnovije vijesti o Seminaru o izradi tradicijskih frizura


Organiziranje projekta Etnofrizure Hrvatske

Nositelj projekta je Kulturni centar “Gatalinka”, a u realizaciji još sudjeluju folkloristi, etnolozi i frizeri s područja cijele Hrvatske.

Projekt obuhvaća rekonstrukciju tradicijskih frizura sa područja cijele Hrvatske. Trenutno u našoj zemlji gotovo da ne postoje osobe koje poznaju tehnike izrade cjelovitih tradicijskih frizura, nego samo dijelova frizure. Većina tradicijskih frizura već je izumrla, a ovim se projektom one nastoje obnoviti na temelju istraživanja na terenu, literature i sl. U projekt bi se uključili folkloristi, etnolozi i frizeri.

Projektom se želi spriječiti propadanje velikog broja i oblika tradicijskih frizura (primjerice, od oko 40 postojećih frizura na području Vukovarsko-srijemske županije u proteklih 150 godina nestalo je oko 35 frizura), obnoviti i sačuvati kompleksne i gotovo bizarne tehnike izrade frizura, uvesti tehniku tradicijskog češljanja u frizerske škole, preko međunarodnih natjecanja promovirati materijalnu baštinu hrvatskog naroda, te naći mjesto za modernizirane oblike starih frizura u svakodnevnom životu (proizvodnja umetaka tradicijskih frizura za KUD-ove, suvremene frizure za mladenke, te svečane frizure, scenske frizure, dijelovi frizura u obliku umetaka kao suvenir).

Faze realizacije projekta:

Prva faza: Istraživanje postojećih frizura. Obići mjesta u Hrvatskoj, snimiti tehnike izrade video kamerom te fotografirati pojedine faze izrade. (Ova faza već se provodi, od 1998. godine).

Druga faza: Obrazovanje frizera na osnovu snimljenih i prikupljenih materijala.

Treća faza: Edukacija ostalih zainteresiranih frizera. (Ova faza već se provodi, od 2002. godine).

Četvrta faza: Rekonstrukcija frizura koje su poznate samo po opisu u literaturi.

Peta faza: Natjecanje frizera u izradi etno frizura i njihovo stručno ocjenjivanje.

(Ova faza već se provodi, od 1999. godine održava se natjecanje frizera).

Šesta faza: Prezentacija frizura široj javnosti u zemlji i inozemstvu. Kreiranje novih frizura inspiriranih starim frizurama. Primjena etno frizura u drugim djelatnostima.

Sedma faza: Izrada fotomonografije Etnofizure Hrvatske.