O nama

Kontakti
Kalendar događanja
Škola folklora
  Dječji zbor
  Seminar o izradi
tradicijskih frizura
  Natjecanje
Etno frizura
Hrvatske

 

Natjecanje
Etno kreacija
Hrvatske

 

Etno revija
Vinkovačke jeseni
  Izdavačka
djelatnost
  Suveniri
 

Seminari
folklora

Seminari folklora
Panonske zone

Seminari folklora Panonske zone do sada su održani osamnaest puta, od 1996. do 2013. godine.

Ideja o pokretanju seminara potekla je iz Kulturnog centra Gatalinka, s ciljem povezivanja ustanova i pojedinaca koji se na različite načine bave folklorom, te prenošenja znanja na druge pedagoge i mlađe naraštaje. To nastojanje također je potaknuto činjenicom da u Hrvatskoj do tada nije bilo organiziranih regionalnih seminara na kojima bi se sustavno bavilo proučavanjem i prenošenjem folklorne baštine pojedinih regija.

Pozivu da sudjeluju u radu seminara spremno su se odazvali mnogi stručnjaci, pa i najveći autoriteti na polju folklora, etnologije, etnomuzikologije i glazbe u Hrvatskoj. Tako su na dosadašnjim seminarima kao predavači sudjelovali: dr. sci. Ivan Ivančan, doajen hrvatskog folklora, akademik Jerko Bezić, doktor muzikoloških znanosti i redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, prof. Branko Šegović, istaknuti etnokoreolog i koreograf iz Splita, dr. sc. Jelka Radauš Ribarić, dugogodišnja ravnateljica Etnološkog muzeja u Zagrebu, mr. sc. Miroslava Hadžihusejnović Valašek, profesorica glazbe i etnomuzikologinja iz Zagreba, dr. sc. Naila Ceribašić, asistentica u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, prof. Josip Forjan, ravnatelj Posudionice i radionice narodnih nošnji iz Zagreba, prof. Janja Juzbašić, etnologinja, kustosica u Gradskom muzeju u Županji, mr. sc. Ljubica Gligorević, kustosica etnologinja u Gradskom muzeju u Vinkovcima, prof. Vidoslav Bagur, istaknuti koreograf i istraživač folklora iz Metkovića, Ivan Ivančan ml., umjetnički voditelj Folklornog ansambla Hrvatske LADO iz Zagreba, prof. Siniša Leopold, predavač na Glazbenoj akademiji u Zagrebu, Julije Njikoš, istaknuti glazbeni pedagog i melograf iz Zagreba, dr. sc. Enrih Merdić, umjetnički voditelj FA KUD-a Tena Đakovo i KUD-a Željezničar Osijek, prof. Zvonimir Toldi, kustos etnolog u Muzeju Brodskog Posavlja u Slavonskom Brodu, mr. sc. Andrija Ivančan, etnolog i polonist, umjetnički voditelj Zagrebačkog folklornog ansambla dr. Ivana Ivančana, prof. Vlasta Šabić, kustosica etnologinja u Muzeju Slavonije u Osijeku, prof. Mihael Ferić, glazbeni pedagog iz Slavonskog Broda, Đuro Adamović, glazbeni pedagog i graditelj starih glazbala iz Pule, Duško Topić, umjetnički voditelj HKUD-a Valpovo 1905, Nenad Sudar, voditelj KUD-a Mladost iz Bizovca, Jadranka Petrik, folklorna pedagoginja iz Slavonskog Broda, Mato Kopić, folklorni pedagog iz Županje, Nikola Novosel, voditelj tamburaškog orkestra iz Slavonskog Broda, Damir Doležal, dipl. iur., umjetnički plesni voditelj HKUD-a Osijek 1862, Franjo Slavko Batorek, glazbeni pedagog iz Osijeka, Milan Rosić, umjetnički voditelj HKUD-a Kramarić iz Nove Gradiške, Cvija Grčević, voditeljica KUD-a Seljačka sloga u Prekopakri, don Zvonko Martić, istraživač plesne tradicije Hrvata u Bosni i Hercegovini, ing. Josip Vinkešević, etnokoreolog iz Đakova, prof. Slavica Moslavac, etnologinja iz Kutine, Domagoj Pavić, svirač tradicijskih glazbala iz Đakova, Stjepan Večković, svirač tradicijskih glazbala u ansamblu LADO, te Blanka Žakula, dipl. oec., folklorna pedagoginja iz Vinkovaca.

Na Seminarima folklora Panonske zone sudjeluje prosječno oko sto polaznika, uglavnom voditelja folklornih i glazbenih ansambala iz cijele Hrvatske i inozemstva, te nastavnika i pedagoga iz škola i dječjih vrtića.

Vrijeme trajanja seminara je sedam dana, a izvodi se ukupno 350 sati teorijske i praktične nastave. Na seminaru se izvode slijedeći kolegiji: ples, teorijska nastava, dječje igre, tradicijska solistička glazbala, tambure za voditelje, tambure za početnike i tambura samica. Pri izvođenju nastave predavačima u praktičnom dijelu pomaže oko 150 demonstratora, odnosno izvornih plesača, pjevača i svirača.

Na svakom seminaru izdaje se Zbornik radova seminara, te video kazeta.

Pozivnica za Seminar folklora 2014.

Prijavnica za Seminar

pdfPrijavnica za Seminar PDF

Prijavnica za ispite

 

14. Seminar folklora Zbornik seminara folklora 14
Predavanje iz etnomuzikologije
Predavanje iz etnomuzikologije, predavač Mihael Ferić
 

Predavanje o tamburi samici
Predavanje o tamburi samici

     

Terenska nastava u selu Cerna
Terenska nastava u selu Cerna

 

Terenska nastava u selu Cerna
Terenska nastava u selu Cerna

     

Terenska nastava u selu Cerna
Terenska nastava u selu Cerna

 

Dječje igre gradišćanskih Hrvata 1, predavač, Štefan Novak
Dječje igre gradišćanskih Hrvata, predavač: Štefan Novak

     

Dječje igre gradišćanskih Hrvata, predavač: Štefan Novak
Dječje igre gradišćanskih Hrvata, predavač: Štefan Novak

 

Dječje igre gradišćanskih Hrvata, predavač: Štefan Novak
Dječje igre gradišćanskih Hrvata, predavač: Štefan Novak

     

Demonstratori iz Garešničkog kraja
Kolegij plesa, demonstratori iz Garešničkog kraja

 

Demonstratori iz Pitomače
Kolegij plesa, demonstratori iz Pitomače

     
Plesovi pitomače, predavačica Vesna Bedeković
Plesovi Pitomače, predavačica Vesna Bedeković
  Polaznici s demonstratorima iz Pleternice
Kolegij plesa, polaznici s demonstratorima iz Pleternice
     
Slobodna večer
Slobodna večer
  Slobodna večer
Slobodna večer
     
 

Večernji sati

Legenda hrvatskog folklora
prof. Branko Šegović
i polaznica seminara
u akciji