ETNO FRIZURE SVIJETA 2015.

Etno frizure svijeta Komentari isključeni za ETNO FRIZURE SVIJETA 2015.

Pozivamo vas na manifestaciju Etno frizure svijeta, koja će se održati u Vinkovcima u sklopu državne smotre folklora Vinkovačke jeseni , od 18. do 20. rujna 2015. godine. Državnu smotru posjeti nekoliko tisuća ljudi.
Organizator manifestacije je Kulturni centar Gatalinka iz Vinkovaca uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske.
Etno frizure svijetaProjekt Etno frizure svijeta nastavak je dugogodišnjeg rada na projektu Etno frizure Hrvatske.
Kulturni centar Gatalinka od 1995. godine napravio je sljedeće: istraživanje tradicijskih frizura na prostoru cijele Hrvatske, rekonstrukciju starih frizura, edukaciju za frizere i frizere učenike, te državno natjecanje u izradi frizura. Izdana je fotomonografija na hrvatskom i engleskom jeziku Etno frizure Hrvatske, tri udžbenika Tradicijske frizure Hrvatske, godišnji časopis Etnorevija, te set razglednica. Također je napravljen suvenir koji je dobio nekoliko nagrada turističkih djelatnika. Na inicijativu Kulturnog centra Gatalinka u sve stručne škole u Hrvatskoj uveden je novi predmet, Etno frizure Hrvatske.

Program događanja

18. rujna 2015. – Hotel „Slavonija”, Duga ulica 1
doček sudionika, slobodan dan

19. rujna 2015. – Hotel „Slavonija”
10.00 – 13.00 – Predavanje i radionica Etno frizure Hrvatske
13.00 – ručak
15.00 – 16.30 – oblačenje modela u tradicijsku odjeću.
17.00 – 20.00 – Etno frizure svijeta – Trg Josipa Runjanina
21.00 – Restoran „Lamut” – zajednička večera sudionika

20. rujna 2015. – Trg Josipa Runjanina
Državna smotra folklora – slobodan dan
U poslijepodnevnim satima odlazak sudionika.

Kod Hrvatica postojao je u djevojačkoj opremi glave veoma složen način pletenja pletenice od mnogo sitnih pramenova (do 250 pa i više), čijim se preplitanjem stvorila od kose plosnata pruga, koja se s potiljka podizala na tjeme ili polagala čak do čela. Takvom načinu češljanja nalazimo veoma srodnu usporedbu na ženskim portretima kasnog Rimskog Carstva od sredine 3. do kraja 5. st. n. e.
Ova komplicirana frizura sačuvala se na ovim prostorima kroz 1700 godina, usprkos burnim događajima koji su se odvijali na tom tlu, kako u vrijeme seobe naroda, tako i u vrijeme prodiranja Turaka, čija je dominacija trajala od početka 16. do kraja 17. stoljeća. Sačuvane frizure po tehnikama i oblicima predstavljaju jedinstvenu svjetsku baštinu u oblikovanju kose.
S toga vas pozivamo da sudjelujete u projektu Etno frizure svijeta, naučite neke od naših tradicijskih frizura i nama prezentirate vašu baštinu u oblikovanju kose. Molimo vas da jedan frizer ili frizerka iz vaše zemlje predstave na ovoj manifestaciji jednu ili dvije tradicijske frizure. Ukoliko ne nađete frizera, sudionik može biti bilo koja osoba koja ima znanja o oblikovanju tradicijske frizure ili to može naučiti do početka manifestacije. Također je potrebno donijeti državnu zastavu i narodnu nošnju koja se odijeva uz tu frizuru. Organizator će za vašeg frizera osigurati model s dugom kosom. Sve frizure izrađene i prikazane na manifestaciji bit će objavljene u časopisu Etnorevija.
Troškove trodnevnog boravka snosi organizator, a putne troškove sami sudionici.
Manifestacija će se održati na gradskom Trgu Josipa Runjanina u Vinkovcima 19. rujna 2015. godine.